O firmie
Młyny KAPKA sp. z o.o. firma rodzinna z 70-letnimi tradycjami młynarskimi, należąca do grona największych producentów mąki w Polsce. Główny profil działalności Młyny KAPKA sp. z o.o. to skup i przetwórstwo zbóż. Produkujemy najwyższej jakości mąki pszenne piekarnicze, mąki specjalistyczne i mąki do użytku domowego. Jednym z naszych wiodących wyrobów jest doskonała Mąka Jarosławska wytwarzana zgodnie z wieloletnią tradycją.
Dysponujemy trzema zakładami produkcyjnymi zlokalizowanymi w południowo - wschodnim regionie kraju: młynem pszennym w Tarnogrodzie (woj. lubelskie) oraz młynami pszennym i żytnim w Jarosławiu (woj. podkarpackie). Posiadamy rozbudowaną sieć logistyczną i własną flotę transportową. Zapewniamy elastyczne podejście do potrzeb i oczekiwań Klientów, rzetelne doradztwo i konkurencyjne ceny.
Bogate doświadczenie, wysokiej jakości wyroby, dbałość o zadowolenie klientów i profesjonalna obsługa sprawiły, iż nasza firma jest jednym z potentatów przetwórstwa zbożowego w Polsce. Posiadamy setki kontrahentów w kraju i za granicą. Zachęcamy do współpracy hurtownie, markety, zakłady przetwórstwa spożywczego, piekarnie, ciastkarnie oraz cukiernie.
Laboratorium
Laboratorium zakładowe wyposażone jest w sprzęt do oceny podstawowych cech technologicznych ziarna zbóż oraz określania przydatności wypiekowej produkowanych mąk. Wykonuje według aktualnych norm następujące analizy:
- ilość glutenu
- zawartość białka
- wskaźnik sedymentacyjny
- wilgotność
- liczba opadania
- rozpływalność glutenu
- zawartość popiołu
- zawartość zanieczyszczeń
- gęstosć w stanie zsypnym
- wyrównanie ziarna
- stopień rozdrobnienia mąk
oraz oceny
- amylograficzne
- alweograficzne
- farinograficzne
Mąki oceniane są także poprzez próbny wypiek w warunkach produkcyjnych w Piekarni KAPKA Sp. z o.o. w Tarnogrodzie zlokalizowanej w sąsiedztwie młyna.
Certyfikaty i wyróżnienia
W trosce o najwyższą jakość wyrobów i zdrowie Konsumentów wdrożyliśmy międzynarodowe systemy kontroli i reżimy higieniczne gwarantujące bezwzględne bezpieczeństwo produkowanych przez nas przetworów zbożowych:
- GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna),
- GHP (Dobra Praktyka Higieniczna),
- HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli),
- BRC (system Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności),
- GMP+B2 (Bezpieczeństwo produkcji materiałów paszowych)
- QS (zgłoszenie w bazie Systemu Bezpieczeństwa Pasz).
Ponadto współpracujemy z renomowanymi placówkami badawczymi, zajmującymi się bezpieczeństwem żywności, m.in. z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
Polityka Jakości oraz Kodeks postępowania dla dostawców usług i podwykonawców są dostępne w siedzibie firmy.